Kotae Expoon on aikaa alle kaksi viikkoa! Tässä uutisessa on Kotaelaisten kootut vinkit, miten palata kotiin hyvien muistojen kera täynnä hyvää fiilistä. Meille on tärkeää, että jokainen KotaeExpon kävijä lähtee tapahtumasta ihanien muistojen kera. 

Valmistautuminen on avain onnistumiseen

Ensimmäinen askel onnistuneeseen viikonloppuun on valmistautuminen. Kotae Expo julkaisee oma Kotae-sovelluksen, josta löydät kaiken tarpeellisen tiedon: milloin rannekkeiden vaihto alkaa, tapahtuman aukiolot, kartat ja lisäksi paljon muuta. Sovellus toimii myös offline-tilassa. Lisää Kotae-App sovelluksesta voit lukea Kotaen nettisivuilta. Sovelluksesta löytyvät tiedot löydät myös verkkosivuiltamme, joten aikataulujen suunnittelun voit aloittaa hyvissä ajoin ennen sovelluksen julkaisua!

Selvitä ennakkoon ainakin seuraavat paikat:

 • Missä ladata puhelin eli missä sijaitsee infopiste. Jotta voit kysyä neuvoja tai ohjeita kiperässä tilanteessa sekä ladata puhelintasi, kun puhelimesi on ladattuna, pystyt tarkistamaan sovelluksesta tai nettisivuilta ohjelman aikataulut, tapahtumapaikan kartan tai sopia miittejä kavereiden kanssa.
 • Miten löydät odottamiesi ohjelmanumeroiden pariin. Tapahtumapaikka on iso – varaa aikaa siirtymiseen!

Jos Tampereen Messu- ja Urheilukeskus ei ole ennestään tuttu, kannattaa ladata Nysse-sovellus ja selvittää etukäteen bussipysäkit. Messukeskuksen edessä olevat pysäkit ovat ovat Messukeskus A ja Messukeskus B. Bussiliikennettä on lisätty tapahtuman ajaksi ja aikataulut näkyvät vasta lähellä tapahtumaa, älä siis suotta säikähdä jos reitit eivät näy aikatauluissa ennen tapahtumaviikonloppuna. lähellä sijaitsevat palvelut ja parkkeeraamiseen liittyvät toimenpiteet! Kyytiläiset on helppo jättää messukeskuksen eteen.

Muista täyttää vesipulloa ja pitää verensokeri tasaisena!

Tätä ei voi korostaa liikaa – muista nesteyttää itseäsi ja syödä. Täytä vesipullosi vesipisteellä tai vessassa. Tapahtuma pyrkii vähentämään ylimääräistä roskaa, joten kertakäyttömukien määrä vesipisteillä on vähäinen. Jos vesipullo unohtuu kotiin, tyhjä limu- tai muu pullo toimii kätevästi vesipullona! Vessat ja vesipisteet löytyvät tilakartasta.

Messukeskuksen ravintoloissa on tapahtuman ajan tarjolla monipuolista ruokaa. Valikoimasta löytyy kaikkea kuplateestä ja -vohvelista lounasbuffettiin. Pidä huolta, että syöt säännöllisesti ja monipuolisesti, jotta energiatasosi pysyvät korkealla koko päivän ajan.

Kirjoittajan lemppari herkkut nälkäkiukun yllättäessä:

Ehdottomia suosikkeja ovat annospusseihin pakatut smoothiepussit kuten Semper ja Piltti, näiden lisäksi mysli- tai kaurapatukat. Erityismaininnan saavat Friggsin pienet popcorn maissilastut. Nämä mainitut herkut ei vie tilaa laukun pohjalla ja voivat olla hyvä idea, jos sinulla on taipumusta unohtaa syöminen hauskanpidon lomassa.

Pakkaus-muistilista:

Jotta viikonlopusta tulee onnistunut, muista pakata mukaan ainakin seuraavat tarvikkeet:

 • Latauskaapeli: Varmista, että puhelimesi akku ei pääse tyhjenemään kesken päivän.
 • Vara-akku: Tämä on pelastus silloin, kun et pääse lataamaan puhelintasi pistokkeen ääreen!
 • Juomapullo: Helppo täyttää vesipisteillä.
 • Nesteytys poretabletit: Näitä saa isoista ruokakaupoista sekä apteekista ja ne auttavat pitämään nestetasapainon kunnossa ja parantavat veden imeytymistä.
 • Eväät: Smoothiepussit, riisikakut, pähkinät, karkkipussit ja muut huoneenlämmössä säilytettävät pienet välipalat ovat käteviä ja pitävät nälän loitolla.

Lopuksi

Hyvä valmistautuminen ja oikeat varusteet varmistavat, että nautit tapahtumasta täysin siemauksin. Pitäessä huolta nesteytyksestä ja energiatasostasi, sinulla on voimia nauttia ohjelmasta ja luoda ikimuistoisia hetkiä. Muista myös ottaa pieniä taukoja ja rentoutua välillä, jotta et uuvu liikaa.

Näiden vinkkien avulla voit palata kotiin täynnä upeita muistoja, energisenä ja valmiina kohtaamaan loppukesän haasteet. Nauti Kotae Exposta!

Kootut vinkit Kotae Expon vapaaehtoisilta:

 • Nosta käteistä ennakkoon!
 • Suosittelen nukkumista, pitää kuulemma virkeämpänä ja auttaa jaksamaan.
 • Kestokassi mukaan conilootille. Harvasta myyntipöydästä saa pussia. Taidekujaostoksia varten voi ottaa myös muovitaskun mukaan. Nappaa mukaan artistin käyntikortti mukaan samaan taskuun artin kanssa.
 • Itte sanoisin että tärkeimpänä muistaa syödä ja juoda VAIKKEI olisi jano tai nälkä, auttaa kummasti. Ja sitten ei myöskään oo häpeä mennä pihalle tai hiljaiseen huoneeseen yksin istumaan jos tarvii hiljaisuutta ja rauhaa sen kaiken conivilinän ja ihmismassat keskellä.
 • Hyvät (vaihto)kengät (ja kenties pohjallisetkin) kantsii ottaa mukaan koska kävelyä voi huomaamatta tulla useita kilometrejä kun ravaa paikasta toiseen!
 • Viuhka/käsituuletin on must have jos tulee kuuma eikä ilma kierrä sisätiloissa. Helppo kuljettaa mukana kun ei vie paljo tilaa!
 • Perus kuulokkeet! Blokkaa taustahälyä, mutta kaverit kuulee silti hyvin. Silloin voi myös huudattaa sitä tiktok audiota kuulokkeissa, kun haluaa kuvata tiktokkeja!
 • Jos ulkopaikkakuntalaisena pitää ehtiä junaan/bussiin, malta lähteä hyvissä ajoin tai ota se myöhäisempi juna/bussi. Monta kertaa nähny panikoivia kaveriporukoita mm. Desun aikaan, kun se eka kaupungin bussi conin loppumisen jälkeen on täynnä eikä mahdu kyytiin, ja junan lähtöön on 15min.
 • Aina voi mennä vänkäriltä pyytämään apua ja neuvoa jos ei tiedä tai on hätä.
 • Pitäkää kaverista huolta, jos huomaa, että toisella on huono olo, menkää lepäilemään hetkeksi ja vähän tuulettumaan, lämpöhalvaus ei ole kiva asia jos meinaa cossi päällä tulla kuuma.
 • Etukäteen miettiä mihin ohjelmiin haluaa osallistua ja selvittää tarviiko johonkin ilmoittautua ennakkoon/hankkia paikkalippu, niin ei tule sitten paikan päällä yllätyksenä ja ohjelma saattaa mennä sivu suun tämän vuoksi.
 • Kantakaa piilolinssinestettä ja koteloa conilaukussa messissä jos piilarit kuuluu päivän vaatetukseen.
 • Kannattaa ostaa valmiiksi myös conin jälkeiselle päivälle jotain hyvää ja helppoa ruokaa kotiin!! Tapahtuman jälkeinen väsymys on todellinen juttu ja usein vielä pari päivää tapahtuman jälkeen väsyttää ihan hirveesti!
 • Vaikka on ranneke koko tapahtuman ajan kädessä, voit rannekkeen ollessa liian löysä, kireä tai lähtiessä repeytymään, voit käydä infossa vaihtamassa vanhaa ranneketta vastaan uuden rannekkeen!
 • Ennen kaikkea – muista pitää hauskaa!