Tervetuloa Kotaen joulukalenterin seitsemännen luukun pariin! 

Tänään pääsemme sukeltamaan siihen, minkälaisia tunnelmia japanilainen joulu pitää sisällään, ja miten se kenties poikkeaa perinteisestä suomalaisesta joulusta!

Mikä on sinun lempi asiasi Suomalaisessa joulussa? Oletko päässyt tutustumaan muiden maiden jouluihin? Käy jättämässä kommentti lempi joulu-asioistasi Kotaen Instagramiin tai Facebookkiin!

Suomessa jo kuukauden nimi – joulukuu – pohjustaa tunnelmallista joulunaikaa ja joulunodotusta. Viimeistään silloin lähtevät soittoon joululaulut ja ensimmäiset joulukalenterien luukut aukeavat miljoonissa kodeissa. Japanissa kuukausien nimet eivät kuitenkaan suoraa kerro kuukausista juurikaan. Kuukaudet on nimetty “ensimmäinen kuu”, “toinen kuu”, ja niin edelleen. 

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_

Toisin kuin Suomessa ja monissa muissa maissa, Japanissa joulu ja joulupäivä ovat tavallisia arkipäiviä. Koristeista Japanissa kuitenkin osataan nauttia siinä missä Suomessakin. Jouluvalot ja koristeet ilmestyvät näkyviin jo loka-marraskuun vaihteessa, ja kaupoista löytyvät helposti joulukuuset ja muut joulutavarat. Japanissa kuuset ovat kuitenkin useimmiten tekokuusia, eivätkä erityisen korkeita, siinä missä aidon kuusen tuoksu kuuluu monen suomalaisen joulunaikaan.

Suomessa myös jouluvaloilla on suurempi merkitys valontuojina. Suomessa aurinko nousee talvella myöhemmin kuin Japanissa, ja laskee aikaisemmin, minkä vuoksi valolla on suomalaisille tärkeä rooli talvisen pimeyden keskellä. 

_

Joulukalenterit ovat myös verrattain uusi ilmiö Japanissa. Ne ovat viime vuosina yleistyneet monissa japanilaisissa kodeissa, mutta eivät vielä kuulu jokaisen perheen ja lapsen jouluun.

_

Toisaalta Japanissa joulu, erityisesti jouluaatto, on enemmänkin romanttinen pariskuntien juhla, jopa ystävänpäivään verrattava päivä, siinä missä Suomessa joulua vietetään perinteisesti yhdessä perheen kanssa.

Japanissa jouluaattona treffeillä käyminen onkin suuressa roolissa, kun taas vastaavasti uutta vuotta vietetään perheen kanssa.

_

Kun Suomessa vietetään pikkujouluja, on Japanissa menossa bounenkait, eli vuoden loppumisen juhlat. Bounenkait eivät sinänsä liity jouluun, mutta tavallaan ne ovat Japanin versio suomalaisista työpaikkojen pikkujouluista.

_

Siinä missä joulukalenterit, myös joulukortit ja niiden lähettäminen on Japanissa harvinaisempi ilmiö, kun taas henkilökohtaiset uuden vuoden kortit kuuluvat japanilaiseen kulttuuriin tiiviimmin. 

_

Vaikka joulu itsessään on Japanissa hyvin erilainen, on joulupukki kuitenkin tuttu henkilö japanilaisille. Tontuista kuitenkin tietävät vain harvat, ja esimerkiksi joulupukin vierailu on harvinaisempi perinne. Japanilaiset saattavatkin joulupukin vierailun sijaan herätä jouluaamuna joululahja oman tyynyn vierellä. 

_

Entäpä sitten ruoka?

Suomalaisesta joulupöydästä löytyvät perinteisesti kinkun ohella erilaiset joululaatikot, glögiä, joulupuuroa, tähtitorttuja ja pipareita. Näitä et kuitenkaan löydä Japanista, sillä siellä jouluun liittyvät enemmänkin joulukakut ja friteerattu tai paistettu kana. Joulukakku on useimmiten mansikoilla tai hedelmillä täytetty kermakakku, mutta myös suklaiset joulukakut ovat suosittuja. 

Joulupäivän jälkeen kaupunkien tunnelma muuttuu nopeasti, ja jouluvalot katoavat katukuvasta, kun keskittyminen suunnataan kohti uuden vuoden juhlallisuuksia. 

_

_

Toivottavasti onnistuimme kertomaan sinulle paljon uutta Japanilaisesta tavasta juhlistaa joulua!

Löytyykö sinunkin joulupöydästäsi jatkossa joulukakku?