Kotae expon ohjelmasta löytyy lauantaina sekä historiallisten tanssien harjoituksia että illan cosplay-tanssiaiset. Alla olemme vastanneet muutamaan kysymykseen, jotka saattavat mietityttää tanssiaisista kiinnostunutta. 

Kaikki ovat tervetulleita aikaisemmasta kokemuksesta tai taitotasosta riippumatta! Kotae expossa järjestetään lauantaina pitkin päivää tanssiharjoituksia, joissa opetetaan helppoja tai helpohkoja historiallisia tansseja, joita illan tanssiaisissa tullaan tanssimaan. Treenien aikana käydään läpi muutama eri tanssi, joten mukaan voi hyvin tulla myös kesken kaiken, vaikkei olisi ehtinyt ihan alusta mukaan. 

Tanssiaisten ohjelmistoon kuuluu myös helppoja ja yksinkertaisia tansseja, joihin uskaltaa tulla mukaan seuraamalla vain muiden perässä. Tanssivalikoimaan mahtuu myös esimerkiksi vapaata valssia ja vanhojen tansseistakin tuttuja tansseja. Lisäksi, mikäli haluat itsenäisesti tutustua tansseihin etukäteen, voit vierailla historiallisten tanssien wikissä, josta löytyy kaikkien yleisimpien tanssien ohjeet. Tanssiaisten settilista päivittyy tälle sivulle lähempänä tapahtumaa. 

Omaa paria ei tarvita. Sekä harjoituksista että itse tanssiaisista löytyy varmasti pari jokaiselle halukkaalle. Yleisenä käytäntönä onkin hakea uusi pari ennen jokaista tanssia nostamalla käsi ylös. Näin paria vailla olevat löytävät toisensa. Mutta mikäli haluat tanssia vain oman kaverisi parina, on sekin toki täysin ok (on tosin huomioitava, että joissain tansseissa pari vaihtuu jatkuvasti kesken tanssin). 

Virallista pukukoodi ei ole, asu on täysin vapaavalintainen. Nimensä mukaisesti cosplay-tanssiaisiin ovat tervetulleita kaikenlaiset cosplayt lähdemateriaalista riippumatta. Mutta entä jos kaapista ei löydy yhtäkään cosplayta? Ei huolta: voit tulla myös täysin omana itsenäsi, vaikkapa juhlapuvussa tai ihan vain arkivaatteissa. 
Käytäthän kuitenkin asuvalinnassa omaa harkintakykyä. Tanssilattialla voi paikoitellen tulla ahdasta ja törmäyksiäkin voi sattua, joten esimerkiksi kovin massiiviset tai herkästi hajoavia osia sisältävät puvut voivat hankaloittaa tanssimista. Tanssiaistilassa on kokolattiamatto, mikäli haluat ottaa asian huomioon jalkinevalinnassa. 

Mitä ovat historialliset tanssit? 

Historiallisiksi tanssiksi luetaan Euroopassa noin 1450-luvulta lähtien tanssitut hovitanssit, joista meille on jäänyt kirjallisia ohjeita tai muistiinpanoja. Tanssit ovat historian saatossa jääneet unohduksiin, mutta näiden kirjallisten kuvausten avulla niitä on myöhemmin alettu tulkita ja tanssia uudelleen. 
Tansseille on tyypillistä se, että niissä on tarkasti ennalta määrätty koreografia ja ne on usein kirjoitettu tietylle kuviolle ja tanssijamäärälle (esim 1 parille, 4 parille neliössä tms).