Millaista on toimia vastaavana tapahtumassa?

Tapahtuman järjestäminen lähtee usein liikkeelle intohimosta omaa harrastusta ja yhteisöä kohtaan. 

Monella onkin ajatus “rakkaudesta lajiin” ja “harrastajalta harrastajalle” vastaavaksi ryhtymisen taustalla. Vastaavuus voi tuoda myös uuden ulottuvuuden tapahtumissa käyntiä harrastavalle.

Omaatko kenties jo aikaisempaa työkokemusta tietystä alueesta? Ehkä opiskelet sinua kiinnostavaa pestiä vastaavaa alaa, tai olet muuten vain kiinnostunut aiheesta ja omatoimisesti siten oppinut, mutta kaipaat täytettä CV:seen tai portfolioon. Osa tehtävistä voi myös olla sellaisia, jotka eivät vaadi aikaisempaa kokemusta tai osaamista, vaan pelkkä motivaatio ja uuden oppimisen into riittää! Uudet vastaavat koulutetaan ja opastetaan tehtäviin, joten pestistä riippuen sinun ei tarvitse olla valmis konkari, vaan tärkeämpää on halu oppia uutta ja kiinnostus aihetta kohtaan.

Vaikka Suomen populaarikulttuurien tapahtumia järjestetään pitkälti toimivalla vapaaehtoistyöjärjestelyillä, tuo vastaavuus hurjan määrän vastuuta ja tekemistä jota ei sovi laiminlyödä. Olisikin siis hyvä miettiä onko elämäntilanteesi tällä hetkellä juuri sellainen missä ehdit, jaksat, pystyt ja kykenet ottamaan vastuuta. Riittääkö vapaa-aikasi säännölliseen vastaavan tehtävien parissa toimimiseen töiden tai opiskelujen ohella?

Yhtä tapahtumaa on kuitenkin järjestämässä useampia henkilöitä. Kotae Expoa järjestetään noin 70 vastaavan voimin, yksin ei tarvitse jäädä. Joukkoon mahtuu monia osaajia eri osa-alueilta ja osalla saattaakin olla takanaan jo useamman kymmenen vuoden kokemus erilaisista vastaavuuksista. Joukossa on myös hyvin monia täysin uusia tapahtumajärjestäjiä.
Mikäli haluat tutustua tapahtuman järjestämiseen kevyemmin, kannattaa tutustua myöhemmin avautuvaan työvoimahakuun. Jokaiselle löytyy varmasti jotain mielenkiintoista tekemistä!

Vastaavana toimit osana suurempaa tapahtumaorganisaatiota erilaisten ihmisten kanssa. Työskentelyssä on etua hyvistä vuorovaikutus- sekä tiimityöskelytaidoista. Kotae Expon taustalla on vastaavia jo useampi kymmenen ja turvallisen tilan periaatteet koskevat myös järjestäjäorganisaatiota.

“En ole koskaan ollut vastaavana, mutta kiinnostaisi kovasti! En kuitenkaan omaa tarpeeksi kokemusta, että uskaltaisin ottaa kokonaista aluetta vastuulleni.”

Hakea voi myös kisälliksi! Kisällinä pääset varsinaisen vastaavan rinnalle oppimaan ja näkemään, mitä kaikkea kyseisen alueen vastaavuus pitääkään sisällään. Toimit vastaavan avustajana ja oikeana kätenä. Kysymyksiä saa esittää pestin turvin vaikkapa kyllästymiseen asti, eikä tyhmiä kysymyksiä ole olemassakaan! Kisällinä saadut opit voit hyödyntää seuraavan Kotae Expon- tai muun tapahtuman vastaavuudessa, tai miksei vaikka työelämässä!

Mitä hyödyn vastaavuudesta?

Vastaavaksi ei kannata lähteä mikäli miettii vain hyötyykö siitä jotenkin. Kotae Expon vastaaville ei makseta palkkaa tai rahallista korvausta muutoin. Tapahtumajärjestäminen vie myös aikaa, joten on tärkeää hakiessa tai haastattelussa pohtia, miten vastaavuuden saa sovitettua omaan elämäntilanteeseen.

Vastaavana saat kuitenkin tapahtumasta riippuen erilaisia etuja kuten sisäänpääsyn tapahtumaan, ruokailun tapahtuman aikana ja kenties tapahtuman oheistuotteita. Nämä ovat toki asioita, joiden käytännöt vaihtelevat eri tapahtumien välillä.

Miksi sitten kukaan ryhtyisi vastaavaksi?
Vastaavana pääset osaksi suurempaa yhteisöä ja voit löytää niin uusia ystäviä kuin uralla hyödyllisiä verkostoja. Oma tiimi toimii tukenasi läpi tapahtuman järjestämisen, apua pyritään tarjoamaan tilanteen mukaan myös yli tiimirajojen!
Lisäksi vastaavuus näyttää hyvältä ansioluettelossa. Kenties opinnoissasi tarvittavan työharjoittelun voit suorittaa vastaavana. Tällöin kannattaa toki tiedostaa, ettei Kotae Expolla ole tarjota harjoitteluohjaajaa ja lisäksi varmistaa opintopisteiden saanti omalta opinahjolta.
Tämän lisäksi pääset tutustumaan tapahtumatuotannon saloihin, pestistä riippuen harjoittamaan jo kartoitettuja taitoja, tai oppimaan täysin uusia! Yllämainittujen lisäksi vastaavuus tuo arkeesi merkityksellistä tekemistä, yhdessä yhtä tavoitetta kohti, eli Kotae Expo 2025 rakentamista ja toteutumista.

Vapaaehtoistyöstä saatu työkokemus on myös oikeata työkokemusta siinä missä mikä tahansa muukin, järjestötoimintaa arvostetaan työelämässä yllättävän paljon.

Kaiken kaikkiaan vastaavana oleminen on varmasti mielenkiintoinen ja opettavainen kokemus, johon kannustamme matalalla kynnyksellä jokaista kiinnostunutta hakemaan!

 

Kotae Expo 2025 vastaavahaku nyt auki!